بررسی دعوای الزام به تنظیم سند رسمی
دعوای الزام به تنظیم سند رسمی به همراه فک رهن
ممکن است فروشنده قبل از فروش ملک آن را در رهن بانک برای گرفتن وام بگذارد و قولنامه ای تنظیم و آن ملک را به خریدار منتقل کند و تعهد کند در مهلت زمانی ای که در قولنامه ذکر شده ضمن اینکه فک رهن ملک را انجام می دهد، سند رسمی به نام خریدار تنظیم کند.درباب تنظیم دادخواست و بخصوص خواسته این دعوا سه نظریه وجود دارد:
- الزام به فک رهن باید همراه الزام به تنظیم سند رسمی به عنوان دو دعوا در کنار هم مطرح شود و چون فک رهن یک دعواست بنابراین خواهان باید الزام به تنظیم سند و فک رهن را باهم بخواهد.
- برخی معتقدند از آنجایی که دادگاه، اطلاع دارد که فک رهن زمینه الزام به تنظیم سند رسمی است پس، نیاز به اقامه دو دعوا نیست و هنگام صدور حکم با آوردن قید حفظ حقوق مرتهن درحکم مورد خاص است.
- دعوای الزام به تنظیم سند ملک مرهونه را مطلقاً قابل پذیرش می دانند. زیرا فک رهن را مقدمه الزام به تنظیم سند رسمی می دانند. بنابراین اگر خریدار فروشنده را طرف دعوای الزام به تنظیم سند رسمی قرار دهد، طبق قواعد، تضمن و الزام شی الزام به لوازم آن نیز هست فک رهن را مقدمه الزام دانسته فروشنده مکلف است ملک را از رهن خارج و سپس سند مالکیت به نام خریدار تنظیم کند.
برای دعوای الزام به تنظیم سند رسمی چه ملزوماتی وجود دارد
- قراردادی که صراحتاً تعهد به انتقال مال غیرمنقول مورد معامله را جزء تعهدات فروشنده آورده باشد.
- تعهد فروشنده مبنی بر اینکه در تاریخ معین در دفتر اسناد رسمی مشخص، جهت امضای سند انتقال حاضر شود.
- در دفتر اسناد رسمی از دفترخانه معین، گواهی عدم حضور فروشنده توسط خریدار اخذ شده باشد.
- تصویر برابر اصل شده اظهارنامهای که برای حضور در دفتر اسناد رسمی به وسیله خریدار، به فروشنده ابلاغ شده است، پیوست دادخواست شود.
- اطمینان به اینکه ملک مورد معامله دارای پایان کار و گواهی عدم خلاف از شهرداری است.
- ملک موضوع معامله باید دارای سابقه ثبتی یا در جریان ثبت باشد.
- تعداد دادخواست عبارتست از: تعداد فروشندگان به علاوه یک نسخه.
ادامه مطلب در: بررسی دعوای الزام به تنظیم سند رسمی